thanks sudi jadi geng ciknaa (~_^)v

Wednesday, November 30, 2011

perkembangan baby 19 minggu

yeay baby mama dah besar.. makna nya dah separuh proses pembesaran baby dah berlaku. syukur alhamdulillah.. lagi 20minggu permata hati mama ni dah boleh melihat dunia! tak sabar sangat2 nak tengok, peluk, cium baby tau.. hihi.




19 minggu :
  • Janin makin bertambah besar. Di minggu ini beratnya sekitar 300 g. Panjang janin dari puncak kepala hingga punggung mencapai 16-18 cm. ( hm..patutla perut ciknaa rase bertambah besar je)
  • bahagian lidah sudah terbentuk ( ohh..baby mama dah bole isap jari la ek)
  • Jantung makin kuat dengan bertambahnya usia janin. (yes..agree! sebab ada masa nya mmg ciknaa dapat rasakan degupan jantung baby)
  • Air ketuban membuat janin merasa hangat dan selesa. Ketuban memudahkan gerakan janin sehingga dapat bergerak bebas. (berenang2 la baby kat dalam perut mama ;)
  • Cairan ketuban boleh saja ditelan oleh janin. Berdasarkan penelitian, cecair ketuban boleh membantu pertumbuhan dan perkembangan sistem pencernaan janin.
  • Sementara air ketuban yang masuk ke dalam paru-paru akan melatih pernafasan.
  • kuku sudah mula terbentuk.
  • Gerakan tangan dan kakinya makin bertambah kuat lantaran otot-ototnya terus berkembang. ( betul2! ada waktu nya perut ciknaa akan rasa mengeras,lepas tu rasa mcm baby tendang. tapi dalam sehari dapat rasa dlm sekali 2 je)
  • Di minggu ini, letak rahim kira-kira 1 cm di atas pusat.Ketika rahim membesar, kulit serta otot-otot perut meregang. Akibatnya, perut terasa gatal. Kejadian ini dapat diatasi dengan cara menggunakan losyen khusus. ( last week pegi check up mmg doctor cakap rahim dah membesar hampir dekat ngan pusat. kulit dh dah mula rasa cam gatal2,adoii takut sangat dengan stretch mark.jgn lah kau hadir di perutku..hehe.ciknaa just gunakan minyak zaitun je)


p/s: suke cakap ngan baby skrg sbb insyaallah anak mama dh bole dengar.. ;) 

6 comments:

  1. betul..!!! saye pon dah muler rase baby gerak2..aktif sangat waktu malam start dari lepas maghrib..suker..:)

    ReplyDelete
  2. best kan? hehe. terasa sgt ada nyawa kat dalam tubuh sendiri. besar nya kuasa Allah..naa pulak time 2,3 pagi lepas pg toilet. mesti dia gerak2.. kite tak tido, upe2 nye dia pun same.. =)

    ReplyDelete
  3. bb su nak masuk 27 minggu..baby sgt aktif setiap masa..perut berombak-ombak...sampai su gelak2 tgok gelagat dia..kalau perut kita transparent msti bestkan..hihi..gurau je..

    ReplyDelete
  4. mmg best bile dapat rs baby gerak..awal2 ni die gerak slow dulu..makin hari makin kuat..kdg rs macm die wat ombak..hehe..

    ReplyDelete
  5. fiezalieza : ooo camtu ek? tak sabar nak sampai part ombak2 tu.. skrg ni gerak 2,3 kali pun dah happy sgt2 =)

    ReplyDelete
  6. Sue: wah! dh macam ombak rindu pulaks..hehe. haip! gelakkan baby, nanti dia merajuk taw..huhu. kalo transparent, na rase hari2 takmo pakai baju.asik tengok dia je.. =)

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...